A gyermekvállalást ideális esetben sokoldalú felkészülés előzi meg, így a fogantatás idejére a leendő anyuka a legjobb formájában lesz. Tested fel fog készülni az új élet táplálására, óvására és a legjobb otthont biztosítja számára.
Nagyon egyszerűen hangozhat, de csupán annyit kellene tennie a leendő édesanyának, hogy kiegyensúlyozott, helyes táplálkozást és megfelelő mennyiségű mozgást iktat be az életébe.
Azaz egy minden szempontból kiegyensúlyozott életritmus kialakítása lenne a cél. Az időben elkezdett, fokozatosan kialakított megfelelő étrend segít megőrizni, vagy elérni az ideális testtömeget, melyben a megfelelő mozgás is sokat tud segíteni. A helyes táplálkozás ezen felül biztosítani tudja a szervezet tápanyagszükségleteit.
Külön hangsúlyt kell fektetni a folsav-, vas-, cink- és jódraktárak feltöltésére.
Folsavból a fogamzás előtt minimum egy hónappal elkezdve a várandóság 12. hetéig nagyobb bevitelre van szükség a fejlődési rendellenességek kivédése érdekében. Ez napi 400 mg folsav bevitelét jelenti. Ezen többletigényt folsavban gazdag táplálékokból, folsavval dúsított élelmiszerekből és étrendkiegészítőkből lehet fedezni.
Természetes forrásai: spenót, kelkáposzta, saláta, kelbimbó, zöldborsó, csicseriborsó, hüvelyesek, bab-félék, búzacsíra, búzapehely, földimogyoró, quinoa
Vasraktárak feltöltésére is próbáljunk meg első sorban természetes alapanyagokat választani.
Legjobb forrásai: csicseriborsó, máj, marhahús, lencse, étcsokoládé, spenót, szardínia, fekete bab, pisztácia, mazsola, tökmag, tojás, kelkáposzta, csirkehús
Cinkraktáraink feltöltésére alkalmasak a következők: húsfélék, kagylófélék, hüvelyesek, magvak, olajos magvak, zöldségfélék, tejtermékek, tojás, teljes kiőrlésű pékáruk, tofu, étcsokoládé
Jódraktáraink feltöltését segíthetjük, ha a következő alapanyagokat többször fogyasztjuk a megszokottnál: moszat, hínár, tengeri alga, tőkehal, tejtermékek, garnéla, tonhal, tojás, aszalt szilva
TOP 10+2 étel, mely növelheti a fogantatás esélyét 🧐🤓
– tökmag-, kukoricacsíra-, repce- olivaolaj…azaz a növényi olajokat részesítsük előnyben telítetlen zsírsavtartalmuk miatt
– olajos tengeri halak omega 3 és 6 tartalmuk miatt (lazac, tonhal, makréla, hering)
– napraforgó, mandula, diófélék E-vitaminban gazdagok
– csírák antioxidáns és vitamintartalmuk is magas
– teljes kiőrlésű gabonafélék s az ebből készült pékáruk a megfelelő szénhidrátminőség és rost miatt
– zabpehely, köles jó vasforrások
– mák, cékla, gomba jó vasforrások
– marhahús, máj, tojás jó vasforrások
– sovány tejtermékek és sovány húsok jó fehérjeforrások
– zöldbab, szója, lencse, csicseriborsó, mert jó növényi fehérjeforrások
+1 sok friss zöldség és gyümölcs
+2 minimum napi 2 liter tiszta víz
Fontos kiemelni ezen kívül, hogy még a fogamzás előtt hagyjon fel a leendő kismama a dohányzással. Korlátozni ildomos ezen kívül a koffein- és alkoholtartalmú termékek fogyasztását.
További kérdés esetén keress bizalommal!
Maczkó Nóra
Anya a Csoda- Anyamentor
+36 70 639 6256
https://www.facebook.com/profile.php?id=61556536748585
Zárt Fb csoport: https://www.facebook.com/groups/7650316981724155
Instagram: https://www.instagram.com/anya_a_csoda_anyamentor/
Youtube: https://www.youtube.com/@anyaacsoda