Barion Pixel

Felkészülés a fogantatásra

A gyermekvállalást ideális esetben sokoldalú felkészülés előzi meg, így a fogantatás idejére a leendő anyuka a legjobb formájában lesz. Tested fel fog készülni az új élet táplálására, óvására és a legjobb otthont biztosítja számára.

Nagyon egyszerűen hangozhat, de csupán annyit kellene tennie a leendő édesanyának, hogy kiegyensúlyozott, helyes táplálkozást és megfelelő mennyiségű mozgást iktat be az életébe.

Azaz egy minden szempontból kiegyensúlyozott életritmus kialakítása lenne a cél. Az időben elkezdett, fokozatosan kialakított megfelelő étrend segít megőrizni, vagy elérni az ideális testtömeget, melyben a megfelelő mozgás is sokat tud segíteni. A helyes táplálkozás ezen felül biztosítani tudja a szervezet tápanyagszükségleteit.

Külön hangsúlyt kell fektetni a folsav-, vas-, cink- és jódraktárak feltöltésére.

Folsavból a fogamzás előtt minimum egy hónappal elkezdve a várandóság 12. hetéig nagyobb bevitelre van szükség a fejlődési rendellenességek kivédése érdekében. Ez napi 400 mg folsav bevitelét jelenti. Ezen többletigényt folsavban gazdag táplálékokból, folsavval dúsított élelmiszerekből és étrendkiegészítőkből lehet fedezni.

Természetes forrásai: spenót, kelkáposzta, saláta, kelbimbó, zöldborsó, csicseriborsó, hüvelyesek, bab-félék, búzacsíra, búzapehely, földimogyoró, quinoa

Vasraktárak feltöltésére is próbáljunk meg első sorban természetes alapanyagokat választani.

Legjobb forrásai: csicseriborsó, máj, marhahús, lencse, étcsokoládé, spenót, szardínia, fekete bab, pisztácia, mazsola, tökmag, tojás, kelkáposzta, csirkehús

Cinkraktáraink feltöltésére alkalmasak a következők: húsfélék, kagylófélék, hüvelyesek, magvak, olajos magvak, zöldségfélék, tejtermékek, tojás, teljes kiőrlésű pékáruk, tofu, étcsokoládé

Jódraktáraink feltöltését segíthetjük, ha a következő alapanyagokat többször fogyasztjuk  a megszokottnál: moszat, hínár, tengeri alga, tőkehal, tejtermékek, garnéla, tonhal, tojás, aszalt szilva

TOP 10+2 étel, mely növelheti a fogantatás esélyét 🧐🤓

– tökmag-, kukoricacsíra-, repce- olivaolaj…azaz a növényi olajokat részesítsük előnyben telítetlen zsírsavtartalmuk miatt

– olajos tengeri halak omega 3 és 6 tartalmuk miatt (lazac, tonhal, makréla, hering)

– napraforgó, mandula, diófélék E-vitaminban gazdagok

– csírák antioxidáns és vitamintartalmuk is magas

– teljes kiőrlésű gabonafélék s az ebből készült pékáruk a megfelelő szénhidrátminőség és rost miatt

– zabpehely, köles jó vasforrások

– mák, cékla, gomba jó vasforrások

– marhahús, máj, tojás jó vasforrások

– sovány tejtermékek és sovány húsok jó fehérjeforrások

– zöldbab, szója, lencse, csicseriborsó, mert jó növényi fehérjeforrások

+1 sok friss zöldség és gyümölcs

+2 minimum napi 2 liter tiszta víz

Fontos kiemelni ezen kívül, hogy még a fogamzás előtt hagyjon fel a leendő kismama a dohányzással. Korlátozni ildomos ezen kívül a koffein- és alkoholtartalmú termékek fogyasztását.

További kérdés esetén keress bizalommal!

 

Maczkó Nóra

Anya a Csoda- Anyamentor

+36 70 639 6256

 

www.anyaacsoda.hu

nora@anyaertbabaert.hu

https://www.facebook.com/profile.php?id=61556536748585

Zárt Fb csoport: https://www.facebook.com/groups/7650316981724155

Instagram: https://www.instagram.com/anya_a_csoda_anyamentor/

Youtube: https://www.youtube.com/@anyaacsoda

Címkék

Megosztás

További bejegyzések

Életmód
Alapelvek Kismamáknak

Most nézzük meg a leendő édesanya / kismama egészséges táplálkozásának sarokköveit, irányelveit.  Minden a vásárlással kezdődik: mindig

Tovább olvasom

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy


Shopping Cart
Scroll to Top