Barion Pixel

Mikrók, makrók

Vegyük sorra mely mikrotápanyagra van szüksége a női és várandós szervezetnek.

Egy normál és változatos étrend biztosítja a vitamin és ásványi anyag szükségletünk, illetve az első trimeszterre is fennáll ez a kijelentés. A fogantatás utáni első 3 hónapban azonban szükséges a folsav, jód, vas és cink szupplementáció, melyet akár élelmiszerekkel, de étrend-kiegészítőkkel is bevihetsz.

Mai napig nincs egységes ajánlás az orvosok körében, hogy kismamaként szükséges-e a vitamin és ásványi anyag szupplementációja. Mindenki egy ajánlást fog csak kapni orvosától.

Én személy szerint szedtem terhesvitamint, de ez mindekire rá van bízva, hogy éle- velük vagy sem.

S most jöjjenek részletes felsorolásban mely vitaminok mihez és miért fontosak, illetve mivel tudod bevinni.

Forrás: kerthelyseg.hu

Ásványi anyagok szerepei és hatásai

Nátrium: konyhasóban, sós ételekben

Kálium: növényi eredetű élelmiszerekben

Kalcium: tejben és termékeiben, halakban, savanyú káposztában, száraz hüvelyesekben,       citrusfélékben, olajos magvakban, teljes kiőrlésű gabonákban

Magnézium: teljes kiőrlésű gabonákban, száraz hüvelyesekben, szója, zöld levelű főzelékfélék, kukorica, olajos magvak, hús, citrom, grapefruit, alma, füge

Foszfor: tej és termékei, hús és készítményei, hal, tojás, száraz hüvelyesek, gabonaőrlemények, olajos magvak, banán

Vas: húsok, belsőségek, hal, tojás, gabonamagvak, gabonapelyhek, olajos magvak, körte, őszibarack, szőlő

Jód: jódozott só, ivóvíz, tengeri herkenytűk

Réz: gabonafélék- és őrleményeik, száraz hüvelyesek, szója, olajos magvak, hal, máj

Cink: hús, máj, tojás, tej, olajos magvak, teljes kiőrlésű gabonák, száraz hüvelyesek

Króm: sajt, szója, lencse, élesztő, zöldbab

Szelén: belsőségek, gabonafélék, brokkoli

Fluor: ásványvíz

A következő 2 táblázatban pedig megtalálod, hogy melyik mikrotápanyagból mennyire van szüksége a szervezetednek.

Fontosnak tartom beszélni a makrotápanyagokról is. Ezek a fehérjék, zsírok és szénhidrátok. Ezen kémiai vegyületek azért fontosak a szervezetünknek, mert ezek szolgáltatják a működésünkhöz szükséges energiát. Azaz kalóriaértékkel rendelkeznek.

Szükségesek, fontosak, viszont nem mindegy hogy miből mennyit és milyet viszünk be.

Mit is kell tudnunk róluk és miért?

Fehérjék

A szervezeten belül a sejtjeink építőanyagai, enzimek, hormonok és immunanyagok alkotóelemei. Jelentős a szerepük a víz megkötésében, szállításában és más tápanyagok szállításában, valamint energiaforrásként is hasznosulhatnak.

Forrásaik: száraz hüvelyesek, gabonafélék, olajos magvak, húsok, halak, tej és termékei és a tojás.

Étel (100g) Fehérje (g) Kalória (Kcal)
Steak 30 183
Csirkemell 24 145
Impact Whey Protein 71 390
Tofu 12 118
Lazac 22 162

Zsírok

Elsősorban energiát szolgáltatnak a szervezetnek, tartalékként felhalmozódhatnak, nélkülözhetetlenek a zsírban oldódó vitaminok hasznosulásához, hőszigetelnek, egy csoportjuk hormonokat alkotnak.

Forrásai: állati és növényi zsiradékok, olajos magvak, zsíros tej és termékei

Étel Zsír (g) Kalória (Kcal)
olívaolaj (10g) 10 88
1 nagy tojás 5 143
Fél avokádó 12 120
1 ek. kókuszolaj 13 121
100g lazac 8 162

Szénhidrátok

Elsősorban energiát szolgáltatnak a szervezetünknek, raktározott formájuk gyorsan hasznosítható tartalék. Agyunk fő energiaforrása, kötő- és támasztószöveteink alapanyagai. A nyálkahártyák alkotóelemeként a fertőzésekkel szembeni védekezésben is szerepet játszanak.

Fontos azzal is tisztában lennünk, hogy több fajtájuk van: egyszerű és összetett szénhidrátok.

Az egyszerű szénhidrátok a szőlőcukor, a gyümölcscukor. Az összetett szénhidrátok a keményítő, pektin, inulin, cellulóz és glikogén.

Étel (100g) Szénhidrát (g) Kalória (Kcal)
Fehér kenyér 49 265
Barna rizs 72 349
Burgonya 17 77
Quinoa 26 143
Édesburgonya 20 86

Élelmi rostok

Lényegében összetett szénhidrátok. Ezeket a szervezet nem , vagy csak kis mértékben tudja lebontani. Ezzel szemben azonban rengeteg hasznos tulajdonságuk miatt ajánlott a fogyasztásuk. Napi 30-45 gr az általános ajánlás felnőtteknek.

Jelentős vízmegkötő képességüknek köszönhetően a béltartalom áthaladási idejét lerövidítik, így segítenek megelőzni a székrekedést. A bélcsatornában egyes fajtáik epesavakat, zsírsavakat, és koleszterint kötnek meg, ezáltal a vér koleszterin szintjének szabályozásában is fontosak. A gyomorban megduzzadva teltségérzetet okoznak.

Ide tartozik a pektin, a béta-glükán, a cellulóz, a hemicellulóz és a lignin.

Forrásaik: zöldségek, gyümölcsök, olajos magvak, chia mag, zab és termékei, gabonafélék, száraz hüvelyesek.

Koleszterin

Fontos a koleszterinről is beszélni, mert sajnos elterjedt egy általános rossz hír róla, holott szükséges szervezetünk normál működéséhez, ugyanis sejtfalaink alkotóeleme. Az agyvelőben és az idegszövetekben is megtalálható, alapanyaga a D-vitaminnak. Állati eredetű termékekben található meg, növényi eredetű termékekben nem, azonban a szervezetünk maga is előállítja, így hiányával nem kell számolni.

További kérdés esetén keress bizalommal!

Maczkó Nóra

Anya a Csoda- Anyamentor

+36 70 639 6256

www.anyaacsoda.hu

nora@anyaertbabaert.hu

https://www.facebook.com/profile.php?id=61556536748585

Zárt Fb csoport: https://www.facebook.com/groups/7650316981724155

Instagram: https://www.instagram.com/anya_a_csoda_anyamentor/

Youtube: https://www.youtube.com/@anyaacsoda

 

 

 

Címkék

Megosztás

További bejegyzések

Életmód
Mikrók, makrók

Vegyük sorra mely mikrotápanyagra van szüksége a női és várandós szervezetnek. Egy normál és változatos étrend biztosítja

Tovább olvasom

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy


Shopping Cart
Scroll to Top