Reggeli
-Görög joghurt gyümölcsökkel :
- görög joghurt
- granola (házi a legjobb)
- mogyoróvaj
- fagyasztott vagy friss eper, málna, szeder, áfonya
- fahéj, vanília
- ízlés szerint juharszipup, agave szirup
Egy pohárba rétegezzük. A joghurt cserélhető laktózmentes joghurtra vagy akár kókuszjoghurtra is és akkor tejfehérje érzékenyek, vegetáriánusok is fogyaszthatják.
– Banános sült zabkása :
- 1 banán
- 50-60g nagyszemű zabpehely
- pici fahéj
- 2 dióbél
- kb 75ml tej (növényi tej)
- ízlész szerint stevia, méz, rizsszirup stb.
A zabot keverd össze az áttört banánnal, tejjel. Ízlés szerint ízesítsd. Egy kis hőálló tálba tésve, tetejére szórva a diót is 200 fokon megsütni. Növényi tejjel vegán reggelinek is tökéletes.
– Spenótos fetás tekercs :
- 1 teljes kiőrlésű tortilla lap, felmelegítve
- 100g spenót
- pici fokhagyma
- 50g fetasajt
A spenótot pici fokhagymával olívaolajjal párold meg. A felmelegített tortilla tekercsbe először a spenót, majd a kockákra vágott fetasajtot halmozd és feltekerve fogyaszd el.
Ilyen tortilla tekercseket tonhallal, csirke vagy pulykamellel (sonkával), lazaccal vagy akár rántottával, hummussal, babbal, lencsével és tetszőlegesen zöldségekkel is tölthetjük, így szintén sokféle ötletet kipróbálhatunk.
– Tofu rántotta :
- 30dkg tofu
- ízlés szerint hagyma, póréhagyma
- kókuszolaj
- fekete só (tojásos íze lesz a rántottának tőle)
- kurkuma, esetleg pirospaprika (ettől lesz sárgás)
- ízlés szerint zöldségek
A hagymát pirítsd meg. A tofut törd össze egy villával és keverd hozzá a fűszereket. Majd az olajon süst össze a tofut a hagymával.
A zöldségeket a rántotta mellé is tálalhatod, vagy a hagymával együtt pirítva zöldséges tofu rántottát kapsz.
– Éjszakai zabkása :
- 1/4 teáskanál őrölt fahéj
- 50g zabpehely
- 100ml víz
- 2 evőkanál joghurt
- 50g bogyós vagy más gyümölcs
- ízlés szerint mogyoróvaj vagy 2-3 szem darabolt olajos mag
- ízlés szerint édesítve
Előző este áztasd be a zabot, fehéjat a vízbe vagy tejbe. Reggel, ha szükséges pici vízzel lazíts rajta, keverd hozzá a többi alapanyagot és már fogyaszthatod is.
– Epres zöld turmix :
- 160g eper
- 160g bébi spenót
- fél avokádó
- 150ml bio joghurt
- 2 kis narancs leve és 1/2 teáskanál finomra reszelt héja
Tedd a hozzávalókat egy turmixgépbe. Ha szükséges kis vízzel hígítható. A hozzávalók variálásával szintén rengetegféle variációt kapunk. Készthetjük gabonapehely, aszalt gyümölcsök magvak hozzáadásával is, hogy tartalmasabb legyen.
– Házi reggeli müzliszelet:
- 150g nagyméretű zabpehely
- 2 nagyon érett banán
- 60g olvasztott vaj (kókuszzsír)
- 60g cseresznye
- 150g nagyméretű zabpehely
- 2 nagyon érett banán
- 60g olvasztott vaj (kókuszzsír)
- 60g cseresznye
Melegítsd elő a sütőt 200 °C-ra. A banánt egy tányéron pépesítsd. A többi hozzávalót tedd egy tálba és jól keverd össze a pépes banánnal. A masszát egy kb 20x30cmes hőálló edénybe téve, sütőben 20-25 percig sütni. Ha kihűlt vágd 6 szeletre.
Ebéd
–Indiai stílusú káposztás rizs
-Sült rizs tojással, brokkolival és fokhagymával
-Rizs tojással, spenóttal és kecskesajttal
-Gombapaprikás hajdinanokedlivel
-Sült cékla sajttal
-Tészta cottage chesseel és párolt/sült zöldségekkel
-Csőben sült(bármilyen) zöldség sajtos besamel mártással
-Szójás csirke/lazac bulgurral
-Cukkiniropogós fetával
-Paradicsomos húsgombóc rizzsel
Vacsora
–Rántotta zöldségekkel
-Sütőben sült csirke mellette sült édesburgonyával
-Zöldséges csirkés wrap káposztába tekerve
-Tejbebulgur/tejbekuszkusz/tejberizs piros bogyósokkal
-Avokádókrémleves sült rákkal
-Csirkemell zöldségekkel tönköly palacsintában
-Céklás rizottó kecskesajttal/fetával
-Tönköly csokiplalacsinta ricottával
-Sült köles zöldségekkel és sajttal
-Saláta wrap
További kérdés esetén keress bizalommal!
Maczkó Nóra
Anya a Csoda- Anyamentor
+36 70 639 6256
https://www.facebook.com/profile.php?id=61556536748585
Zárt Fb csoport: https://www.facebook.com/groups/7650316981724155
Instagram: https://www.instagram.com/anya_a_csoda_anyamentor/
Youtube: https://www.youtube.com/@anyaacsoda